Marlene watches from the wall, her mocking smile says it all (Suzanne Vega)

Det finns ett gammalt talesätt som säger att en bild säger mer än 1.000 ord. Den här veckan tänker jag presentera en bild om dagen, sedan delar jag en låt som på något sätt passar till den bilden. Om du har egna låtar på temat , skicka dem gärna till mig så lägger jag till i spellistan här!

Suzanne Vega – ”Marlene On The Wall” (1985)

Går återigen på det bokstavliga. Något på en vägg, på fotot en målning. Men det skulle lika gärna kunna ha varit Marlene Dietrich.

Det här var Vegas allra första singel, den gick bra i Storbritannien men floppade i USA.
Hon sjunger om ensamheten. Ensamhet efter ett havererat förhållande, men kanske också en existentiell ensamhet. Och Marlene på affischen på väggen lindrar den inte, snarare tvärtom, hon ler bara hånfullt.

Suzanne har berättat (för SongTalk Magazine) att hon har problem med självutlämnande sånger, även om också detta till viss del är en sådan:

”That was a truthful song. The lines came out of my life. But you want to be careful, too, because you don’t want to get into ‘Oh, my boyfriend left me…’ I have a problem with specifically confessional songwriting. I think you have to craft it in some way. I don’t think you can come on stage and blurt out your innermost feelings.(…) Although it is truthful, you have to give it some respect, or a certain kind of dignity, by putting it into a kind of form. Because these people are not my friends. They’re paying to see a show, some form of entertainment.”

“Other evidence has shown that
You and I are still alone
We skirt around the danger zone
And don’t talk about it later
Marlene watches from the wall
Her mocking smile says it all
She records the rise and fall
Of every soldier passing”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s