Allt bakom oxar tio från stadens sus och dus (Cornelis Vreeswijk)

Det finns ett gammalt talesätt som säger att en bild säger mer än 1.000 ord. Den här veckan tänker jag presentera en bild om dagen, sedan delar jag en låt som på något sätt passar till den bilden. Om du har egna låtar på temat , skicka dem gärna till mig så lägger jag till i spellistan här!

Idag måndag är den denna bild som gäller:


Cornelis Vreeswijk – ”Oxdragarsång” (1969)

Min association går till oxar.

Det kan bero på att inspelningar av Evert alla är från äldre dar, men han är som bäst i andras händer. Inte minst i sin sons.

Här gör Cornelis en fin version av denna klassiska Evertlåt. Och hela detta album är fantastiskt! “Sjuttonde balladen” formas till den klassiker som den egentligen borde ha blivit redan när den skrevs (men hindrades av ekonomiska orsaker). Det är världens bästa fuck you-låt!

Många är de sånger som kan kopplas till Taubes tid i Sydamerika (särskilt Argentina) och i mitt tycke är det bland hans bästa.

“Allt bakom oxar tio från stadens sus och dus
jag reste klockan nio, mitt mål var Santa Cruz.
Med fyra ton på kärran, gitarren i min hand,
jag spelade för Herran och sjöng om Pampas land.
Dra, dra min gamla oxe det bästa du förmår!
Bra, bra min gamla oxe! Därhemma klövern står.
Och knirra knarra, knirra min kärra, knirr och knarr!
Och dirra darra dirra var sträng på min gitarr!”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s