An mi want fi goh rave (Linton Kwesi Johnson)

Den här veckan riktar jag in mig på musik som jag upptäckt på senare tid, under de två senaste åren. Annars snöar jag ju lätt in på mina gamla favoriter så det är en ”kick” när jag hittar något nytt som jag verkligen gillar. Om du har egna låtar på temat , skicka dem gärna till mig så lägger jag till i spellistan här!

Linton Kwesi Johnson – ”Want Fi Goh Rave” (1979)

En person som jag tycker är väldigt spännande och som jag precis har börjar lyssna på.

Linton är ju både poet och reggaeartist, och ofta smälter de båda samman. Han skriver och sjunger på jamaicansk patois och hans texter är ofta väldigt politiska.

Jag älskar den här dialekten men den är himla svår att förstå sig på. Om jag har tolkat det rätt så betyder själva titeln i alla fall ”want to go to rave”, vilket är samma sak som “want to go to a party”. Och de som vill gå på fest är ungdomar som jag-personen träffar på gatan och som på olika sätt har svikits av samhället.

“Him seh
Y´u noh si mi situation
Mi don´t have noh accamadaeshan
Mi haffi sign aan at di station
At six in di evenin´
Mi seh mi life got no meanin´
Ah jus´ livin´ widout feelin´
Still mi haffi mek a raze
Kaw mi come af age
An mi want fi goh rave”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s