And who shall I say is calling? (Leonard Cohen)

På lördag är det Alla Helgons dag när vi minns våra döda. Denna vecka blir en hyllning till de som lämnat oss, på andra gången på kort tid. De kan ha framfört låten, skrivit den, spelat tamburin på den, producerat den osv. Om du har egna låtar på temat , skicka dem gärna till mig så lägger jag till i spellistan här!

Leonard Cohen – ”Who By Fire” (1974)

Cohen fick ju ett långt liv, och han var nog mer än redo när han kastade in handduken för snart fem år sedan.

Den här sången är bokstavligen en bön. Den är löst baserad på den hebreiska bönen ”Unetanneh Tokef” som brukar sjungas under högtiden Yom Kippur.

Cohen, som har judiskt påbrå, hade fascinerats av den redan när han hörde den som barn i synagogan. Den beskriver hur Gud uppdaterar “The Book of life” och bestämmer ödet för alla själar under året som ska komma – vilka som ska dö och vilka som ska leva.

Raden “And who shall I say is calling?” är helt och hållet Cohens egen och kan tolkas som ett tvivel på Gud.

Leonard har själv berättat om bakgrunden till sången:

“On Rosh Hashanah will be inscribed and on Yom Kippur will be sealed how many will pass from the earth and how many will be created; who will live and who will die; who will die at his predestined time and who before his time; who by water and who by fire, who by sword, who by beast, who by famine, who by thirst, who by storm, who by plague, who by strangulation, and who by stoning. Who will rest and who will wander, who will live in harmony and who will be harried, who will enjoy tranquillity and who will suffer, who will be impoverished and who will be enriched, who will be degraded and who will be exalted.”

“And who by fire, who by water
Who in the sunshine, who in the night time
Who by high ordeal, who by common trial
Who in your merry merry month of may
Who by very slow decay
And who shall I say is calling?”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s