I told Jesus it would be alright if he changed my name (Nina simone)

Tredje veckan i countrymånaden blir temat religion och tro. Den kristna tron är en viktig del i countrymusiken, men det måste inte vara kristendomen som är religionen. Om du har egna låtar på temat , skicka dem gärna till mig så lägger jag till i spellistan här!

Nina Simone – ”If He Changed My Name” (Live At The Village Gate, 1962)

Den låter som en gammal afro-amerikansk “spiritual”. Men den är skriven av Robert MacGimsey, född av vita föräldrar men djupt influerad av den afro-amerikanska musiken. Han var för övrigt känd för att vara en extremt skicklig visslare.

Simones livealbum spelade in på The Village Gate, som var en nattklubb i New York. Det blir uppenbart att hon redan tidigt i sin karriär var en fantastisk underhållare.

Jag har försökt gräva lite i vad sången betyder, eftersom den kan vara rätt gåtfull när man lyssnar på den första gången. Antagligen har den med det kristna dopet att göra, och att någon som döps blir en helt ny person i Guds och kyrkans ögon.

Men det skulle också kunna finnas en historisk koppling till svarta slavar som rymde och ändrade sina namn, både för att undgå “slave catches” och för att betona sin nya status som fria människor.

“But I told Jesus it would be alright if He changed my name
I told Jesus it would be alright if He changed my name
So I told Him it would be alright and the world would hate me
That I would go hungry if He changed my name”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s