Det är en massa som jobbar med massa (Kalle Baah, Governor Andy)

Vi tar en till vecka med covers, alltså låtar som framförs av artister som inte framförde låten i fråga i original. Om du har egna låtar på temat , skicka dem gärna till mig så lägger jag till i spellistan här!

Kalle Baah, Governor Andy – ”Billie Rude Boy” (2005)

Det var en gång en liten ort utanför Norrköping som hette Skärblacka. Den största arbetsgivaren på orten var förpackningsföretaget Billerud, och de flesta där jobbade inom pappersindustrin. Det var en av många små bortglömda tätorter i Sverige.

Men i slutet av 1970-talet började några ungdomar att spela en svensk variant av reggae, med inslag av både progg som punk. Det största bandet blev Kalle Baah. På Bob Marleys dödsdag 1981 drog de ut sina instrument på villatomten för att genomföra en minneskonsert.

Sedan dess har det blivit en tradition i Skärblacka och det genomförs en årligt stor minneskonsert (ofta med utländska artister) som arrangeras på Folkets hus. Reggaeartister kommer från hela Sverige för att spela in och det finns en uppsjö lokala band.

Reggaen hade kommit till Skärblacka för att stanna och har blivit det som orten är mest känd för.

Billie Rude Boy är en hyllningslåt till arbetarna på pappersbruket! Musiken kommer ursprungligen från Bob Marley’s låt “Soul Captives”.

“Det är tidigt när klockan ringer
Du ska upp och iväg och slita hund
Men tiden pekar varningens finger
Stanna till en stund
Det är en massa som jobbar med massa
De kör flis för att tjäna flis
Papper som jobbar med papper
Allt under skorstenens dis”


En reaktion till “Det är en massa som jobbar med massa (Kalle Baah, Governor Andy)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s