Chill out, chill out, chill out, New York (Black Uhuru)

Det är sommar ett tag till. Den här veckan postar jag låtar som ska kunna vara soundtracket till altanhänget, musik som låter som sköna sommardagar. Om du har egna låtar på temat, skicka dem gärna till mig så lägger jag till i spellistan här

Black Uhuru – ”Chill Out” (1982)

Reggae hör ju förstås sommaren till och här chillar vi med Black Uhuru från Kingston (“uhuru” betyder “frihet” på swahili).

Bandet bildades redan 1972 och har under årens lopp haft olika medlemmar. Här slår vi ner vid en ganska dramatisk punkt i bandets- och reggaens historia. Roots-reggaen började blandas upp med elektroniska element, vilket inte minst är tydligt på detta spår. Sly & Robbie hade mer än ett finger med i denna omvandling och finns även med på detta album med Black Uhuru.

Riktigt så chill är kanske inte bilden av New York som målas upp. Snarare djupt kritisk och med fokus på de människor som inte får plats i storstadsbygget, men ändå bor där. Min tolkning är att det nog mest är en uppmaning till New York-borna att lugna ner sig och inte tro att man är bäst i världen.

“Chill out, chill out, chill out, New York
Chill out, chill out, chill out, New York
I and I come to claim
What was wrongfully taken
With a-both wrists and a bone broken
So if you love Jah set a better example
Cos in the city there is no pity, well”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s