I’ve got my spine, I got my orange crush (R.E.M.)

Den här veckan tar vi fram paletten och penslarna och målar i regnbågens alla färger! Närmare bestämt har ni dessa färger att välja mellan (de så kallade spektralfärgerna som också återfinns i regnbågen): Röd (red), Orange (orange), Gul (Yellow), Grön (green), Blå (blue), Indigo (indigo), Violett (violet). Du kan välja att använda alla färger eller till exempel posta gult hela veckan. Du får blanda som du vill. Men färgen ska finnas med i titel, text, albumtiteln eller artistnamn. Lägg gärna till dina egna låtar på temat i den gemensamma spellistan här!

R.E.M. – ”Orange Crush” (1988)

Färg: Orange

Jo, Orange Crush ska vara en läsk smaksatt med apelsin och låten har missförståtts som att den handlar just om att dricka läsk i solen.

Men långt därifrån. Här refereras det istället till “Agent Orange”, en kemikalie som användes för att avlöva den vietnamesiska djungeln under Vietnamkriget. Den ledde senare till cancer för amerikanska soldater som utsatts för den, för att inte tala om befolkningen i Vietnam.

Michael Stipe har senare skrivit:

”[The song is] a composite and fictional narrative in the first person, drawn from different stories I heard growing up around Army bases. This song is about the Vietnam War and the impact on soldiers returning to a country that wrongly blamed them for the war.”

Ungfär mitt i låten så härmar Stipe en sergeant.

“I’ve got my spine, I’ve got my orange crush
(Collar me, don’t collar me)
I’ve got my spine, I’ve got my orange crush
(We are agents of the free)
I’ve had my fun and now it’s time to serve your conscience overseas
(Over me, not over me)
Coming in fast, over me (oh, oh)”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s