Little sister, the sky is falling (Patti Smith)

Traditionsenligt har vi en vecka (minst) om året där vi hyllar kvinnan. Den här veckan postar jag endast kvinnliga artister MEN även manliga artister som sjunger verk av kvinnlig kompositör. Med varje låt kommer en dedikation till en kvinna som jag vill framhålla. Lägg gärna till din egna låtar på den gemensamma spellistan här

Patti Smith – ”Kimberly” (1975)

Återigen mycket att hylla här. Patti Smith, såklart. Alltid. Här sjunger hon om sin lillasyster, eller mer konkret om ett minne hon har från när systern var ett spädbarn:

“We lived across the street from an old abandoned barn that got hit by lightning shortly after Kimberly was born. I went outside and I was holding her, watching this barn in flames. Hundreds of bats lived in it, and you could hear them screeching, and see bats and owls and buzzards flying out.” (Songfacts)

Sedan nämns Frankrikes nationalhelgon Joan of Arc i sången. En kvinna som under 1400-talet framgångsrikt ledde de franska härerna under hundraåriga kriget men så småningom blev tillfångatagen och bränd på bål.

Sist, men störst, skulle jag vilja dedikera denna till mina fina små systrar hemma. Lillasyster Leja som är 5 år och storasyster Liv som är 11 år. De är inte alltid sams nuförtiden men har ett speciellt band mellan sig.

“The wall is high, the black barn,
The babe in my arms in her swaddling clothes
And I know soon that the sky will split
And the planets will shift,
Balls of jade will drop and existence will stop.
Little sister, the sky is falling, I don’t mind, I don’t mind.
Little sister, the fates are calling on you.”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s