Doctor is making his first incision (The Velvet Underground)

Den här veckan ska vi hylla de anställda inom sjukvården. En arbetsgrupp som dragit ett extra stort lass samhället under en längre tid. Därför delar vi låtar som kan kopplas till dessa människors vardag, och saker som de arbetar med. Det kan handla om sjukhus, läkare, sjukdomar, sköterskor, operationer, mediciner, patienter, skalpeller eller vad ni nu kan komma på. Dela gärna dina egna låtar på temat på den gemensamma spellistan här

The Velvet Underground – ”Lady Godiva’s Operation (1968)

Det är framför allt John Cale som sjunger i denna låt, men det är Lou Reed som skrivit den och han kommer också in senare i sången.

Det här är någon sort pervers variant av en gammal engelsk folksaga. Lady Godiva var gift med en mäktig adelsman under medeltiden och red naken genom Coventry, en sorts vad för att hennes make skulle sänka skatterna.

Men här ligger Lady Godiva på operationsbordet och det verkar som hon lobotomeras. För att göra det ännu värre så vaknar hon upp under ingreppet och skriker.

Låten är full av svart humor men det finns en allvarlig botten. Den har bland annat tolkats som en symbolisk skildring av hur samhället såg på “sexuellt avvikande” personer och hur dessa ibland fick behandling för att “tillfriskna”.

Faktum är att Lou Reed själv i sin ungdom genomgick “electroconvulsive therapy” för att behandla depression och misstänkt homosexualitet. Något han aldrig förlät sin far för. (Källa: Engelska Wikipedia)

En läskig påminnelse om att sjukvården också kan vara ett verktyg för makten att kontrollera sina medborgare. Men med det sagt finns det många hjältar inom sjukvården som genom historien stått emot detta med risk för sina karriärer och sina liv. De är värda att hyllas!

“Now come the moment of great great decision
The doctor is making his first incision
One goes here, one goes there
The ether tube’s leaking says someone who’s sloppy
The patient it seems is not so well sleeping
The screams echo up the hall
Don’t panic someone give him pentathol instantly
Doctor removes his blade cagily slow from the brain
By my count of ten the head won’t move”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s