Stockholms vinter är en sällsam värld (Monica Zetterlund)


Vi poppar mer popcorn och stannar faktiskt i sofforna en vecka till… Men med skillnaden att vi inte längre begränsar oss i tid, nu är det även fritt fram för 1900-tal. Jag fortsätter med musikdokumentärer, men lite äldre sådana. Lägg gärna till dina egna favoriter på den gemensamma spellistan här

Monica Zetterlund – ”En gång i Stockholm” (1963)

Man kommer Monica ganska nära här i Tom Alandhs dokumentär Monica Zetterlund – Underbart är kort (1989) även om hon inte verkar vara helt lätt att intervjua.

Om rasismen i USA, hennes nära samarbete med Hasse & Tage, Miles Davis oanständiga kommentar och relationen till alkoholen.

“En gång i Stockholm“är en sång skriven av Bobbie Ericson och Beppe Wolgers. Texten handlar om två älskande som tar en segeltur genom ett vintrigt Stockholm. Monica Zetterlund och Carli Tornehave framförde sången vid Melodifestivalen 1963 och vann. Vi får se det i dokumentären. Men den internationella festivalen blev ett fiasko och låten fick inte en enda poäng. Som Monica Zetterlund konstaterade i efterhand, så var Eurovision Song Contest knappast rätt forum för en långsam jazzballad framförd på svenska.

https://www.svtplay.se/video/1688774/monica-zetterlund-underbart-ar-kort?fbclid=IwAR1a-_gJSKToqL5i4ZcGxLT_IhoYDJC1PviCRPnTNVM1aKpK4B-ePPo6kcE

“Kom med mig, sa min vän
Nu faller vinterns första tysta snö
Och sommaren är slut
Jag har en segelbåt i Klara sjö
Kom, min vän, min båt är vit som snö
Ja, kom vi seglar ut
Kom, min vän, kom ombord
Där ser du vit av snö vår Riddarfjärd
Vår båt går ut i snö
Ja, Stockholms vinter är en sällsam värld
Mås och trut, i tyst och vacker snö
Och skön är Stockholms ö”


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s