Little white flowers will never awaken you (Billie Holiday)

Veckans tema är ”Svart eller Vitt”. Då menat som färger. Svart eller Vitt ska finnas med i artistnamn, titel, låttext eller albumtitel. Lägg gärna till dina egna låtar på temat på den gemensamma spellistan här

Billie Holiday – ”Gloomy Sunday” (1941)

Min svartaste låt denna vecka kommer med vita blommor.

“Gloomy Sunday” är från början en ungersk sång. Den skrevs av den ungerske pianisten Rezső Seress en dyster söndag, just efter att hans fru lämnat honom. Från början var inga musikförläggare intresserade. Han fick bland annat svaret: ”Gloomy Sunday has a weird but highly depressing melody and rhythm, and we are sorry to say that we cannot use it.” Så småningom fick han ändå napp och den spelades in 1933.

Den har kallats ”den ungerska självmordssången”. Det går många vandringssägner om att människor har tagit livet av sig efter att ha lyssnat på den. Bland annat upphovsmannen själv och hans före detta fru.

Billie Holidays tolkning, med Teddy Wilson och hans orkester, spelades in 1941. Hennes version används också i filmen The Kovak Box (2006), som delvis är inspirerad av låten.

”Sunday is gloomy
My hours are slumberless
Dearest the shadows
I live with are numberless
Little white flowers
Will never awaken you
Not where the black coaches
Sorrow has taken you”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s