Do you really think you go to hell för having loved? (Rufus Wainwright)

Den här veckan utgår vi från FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna. Kort sagt: alla människors lika värde. Artiklarna är 30 och veckans tema är att plocka låtar som har med någon av artiklarna att göra. Inlägget ska alltså berätta vilken artikel, ett utdrag ur artikeln och länk till låt. Lägg gärna till egna låtar på temat på den gemensamma spellistan här

Rufus Wainwright – ”Going to a Town” (2007)

Det är svårt att hitta något om respekt för sexuell läggning eller könsidentitet i FN:s deklarationer, vilket troligtvis är ett resultat av tiden de skrevs i. Men jag väljer att tolka det som att detta också omfattas, om än i överförd betydelse. Allt annat vore sjukt.

Till exempel artikel 16 att ”Fullvuxna män och kvinnor har rätt att utan någon inskränkning med avseende på ras, nationalitet eller religion ingå äktenskap och bilda familj”.

Rufus skrev ”Going to a Town” som en protestsång mot president Bush och det eskalerande kriget i Afghanistan. Staden det handlar om är Berlin.

För Rolling Stones har han berättat:

”The song is about going to a city that had already been destroyed and had learned its lesson about the horrors that humanity can inflict.”

Men det mest gripande i låten är när han kommer in på gay-äktenskap, som då inte var lagligt i större delen av USA. Rufus riktar särskilt in sig på dem som använder religionen för att argumentera emot.

”Tell me, do you really think you go to hell for having loved?
Tell me, enough of thinking everything that you’ve done is good
I really need to know
After soaking the body of Jesus Christ in blood
I’m so tired of America”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s