Du trampar mig som fruset gräs (Marie Bergman)

Denna vecka frågar vi oss vad som hände sen. Det kan antingen vara vad som var FÖRE eller vad som blev EFTER. Det kan till exempel vara en totalt okänd gitarrist som sen kommer med i ett band som slår igenom. Det kan vara superheta megakändisen som sen plötsligt försvinner från rampljuset och gör något annat. Lägg gärna till egna låtar på temat på den gemensamma spellistan här

Marie Bergman – ”Fruset gräs” (1974)

Marie Bergman började sin bana i schlagerkvartetten Family Four. Men det var först när hon bytte spår och blev soloartist från och med 1974 som hon hittade sitt uttryck på allvar.
Med Anders Burmans hjälp hade hon slagit in på en helt annan väg.

Dagens Nyheter har nyligen kallat henne ”urmodern till singer songwriters i Skandinavien”. Hon kan åtminstone med fog sägas vara Sveriges första kvinnliga singer songwriter.

När Bergman valdes in i Swedish Music Hall of Fame 2018 var motiveringen som följer:

”Trots arbetarrötter valde Marie Bergman vispop och folkton framför proggens barrikader. Efter Family Four golvade hon oss som singer/songwriter och guldkorn som Närma mej och Ända hit. I över 40 år har hon turnerat landet runt med sin gitarr och släppt ett tjugotal album. Hennes tekniskt fulländade röst fortsätter gång på gång knocka nya lyssnare i tv och radio.”

Den här låten är från hennes debut som soloartist och ett bra exempel på hennes viskonst, med texter som ofta handlar om relationer och har ett existentiellt perspektiv.

”Du trampar mig som fruset gräs
Kan du ej låta mig få vara
Som jag är
Du trampar mig som fruset gräs
Försök ej slöja mina ögon
Jag vill se”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s