William, it was really nothing (The Smiths)

Den här veckan ska vi ha namnvecka. Nämn ett personnamn, Verkligt eller fiktivt. Förnamn, efternamn eller både och. De enda smeknamn som är tillåtna är de självklara kortformerna av personnamn, såsom Bobby, Andy, Rob etc. Referensen får komma från låttitel eller text. Lägg gärna till dina egna låtar på temat i den gemensamma spellistan här

The Smiths – ”William, It Was Really Nothing” (1984)

Denna gavs ut som singel med de två makalösa B-sidorna ”Please, Please, Please, let me get what I want” och ”How Soon is Now”. Men den här är också makalös!

Skräcken att fastna i en ”humdrum” town, i ett trist kärlekslöst äktenskap och i ett liv där du sakta dör av tristess. Morrissey har aldrig haft mycket till övers för ”Svenssonliv”.

Kanske handlar det också om ett triangeldrama mellan ett gift par och homosexuell man, som tidigare har haft en affär med den äkta maken. Envisa rykten har gjort gällande att äkta maken är William ”Billy” McKenzie (sångare i bandet Associates) och jag-personen som sjunger till honom är Morrissey själv.

Morrissey själv har sagt om sången:

”It occurred to me that within popular music if ever there were any records that discussed marriage they were always from the female’s standpoint, female singers singing to women. There were never any songs saying ‘do not marry, stay single, self-preservation,’ etc. I thought it was about time there was a male voice speaking directly to another male saying that marriage was a waste of time … that, in fact, it was absolutely nothing.” (Songfacts)

”The rain falls hard on a humdrum town
This town has dragged you down
Oh, the rain falls hard on a humdrum town
This town has dragged you down
Oh, no, and everybody’s got to live their life
And God knows I’ve got to live mine
God knows I’ve got to live mine”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s