We’re not scaremongering, this is really happening (Radiohead)

Minst 97 procent av forskarna är eniga om att en klimatkris är under uppsegling och att den beror på människan. Dessutom är vi i början av en sjätte massutrotning av arter. Egentligen borde varannan låt handla om klimatet numera. Så är det förstås inte men det finns en hel del, särskilt om man breddar temat. Den här veckan koncentrerar vi oss på låtar som handlar om klimathotet i vår tid, människans förhållande till naturen genom historien, positiva naturupplevelser och naturkatastrofer. Lägg gärna till egna låtar i den gemensamma spellistan här

Radiohead – ”Idioteque” (2000)

Thom Yorke har engagerat sig i klimatfrågan och flera av Radioheads sånger ska delvis handla om detta.

Så även om texten i ”Idiotegue” är lite mystisk är det inte långsökt att tolka textrader som “We’re not scaremongering/This is really happening” som att det riktar sig direkt till klimatförnekare. Nästan ännu mer intressant med: “Ice age coming/Let me hear both sides”. Den kan tolkas som det vetenskapliga sprickan mellan de som menar att globala uppvärmningen är människoskapad och de som menar att det är naturliga variationer.

Intressant är att den sprickan i stort sett är borta i vår tid (den här låten kom år 2000), då forskningen börjar närmar sig en hundraprocentig enighet att uppvärmningen är människoskapad. Ändå kan man ge sig fan på att medier/politiker ofta lyckas hosta upp någon oljesponsrad bluff-forskare för att ”den andra sidan ska få komma till tals”.

Det finns ännu fler referenser i texten. Inte minst girigheten som kritiseras och själva titeln. Jag är helt övertygad och den här sången har också lyfts fram av många som ett låt om klimatförändringarna.

”Ice age coming
Ice age coming
Let me hear both sides
Let me hear both sides
Let me hear both
Ice age coming
Ice age coming
Throw it in the fire
Throw it in the fire
Throw it on the
We’re not scaremongering
This is really happening
Happening
We’re not scaremongering
This is really happening
Happening”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s