Still I would sing my song to me about the time they called me ”Jackie” (Scott Walker)

Februari är ofta en energifattig månad. Men nu jävlar ska vi stå upp mot denna trötta månad! Temat är energi! Det handlar antingen om låtar som ger dig energi när du bäst behöver det eller låtar som i titel eller text använder ordet ”energi” (eller energy). Lägg gärna till egna låtar i den gemensamma spellistan här

Scott Walker – ”Jackie” (1967)

En sång först skriven och inspelad av Jacques Brel på franska (”La chanson de Jacky”).

Scott Walker blev förälskad i Brels musik och på sina tre första soloalbum gjorde han nio covers på denne. När ”Jackie” kom ut som Walkers andra solosingel 1967 blev den kritiserad för textrader som ”authentic queers and phony virgins” och droganspelningarna.

”Jacky” var Brels smeknamn när han var barn så sången kan tolkas som minnen av barndomens/ungdomens fantasier. Den som drömmer sig bort har verkligen en livlig fantasi, men kanske inte alltid så oskuldsfull. En annan tolkning är att det handlar om en man som befinner sig i ett drogrus.

Jag tycker att det redan från start är ett väldigt tryck i sången, som sedan stegras ännu mer efter hand. De lite mystiska och politiskt inkorrekta textraderna höjer magin ytterligare. Den väcker en dekadent, smått galen energi i mig.

”My name would be Antonio
And all my bridges I would burn
And when I gave them some they’d know
I’d expect something in return
I’d have to get drunk every night
And talk about virility
With some old grandmother
That might be decked out like a Christmas tree
And though pink elephants I’d see
Though I’d be drunk as I could be
Still I would sing my song to me
About the time they called me ”Jackie”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s