Taste the whip, now bleed for me (The Velvet Underground)

Den här veckan utgår vi från det engelska uttrycket ”power”. Vi utövar alla makt av olika slag, och utsätts för den hela tiden. I varje relation till andra finns någon form av styrkeförhållande. Det kan också handla om kraft. Det kan vara fysisk eller elektrisk kraft, eller för den delen övernaturliga krafter. Lägg gärna till dina egna låtar på temat i den gemensamma spellistan som du hittar här

The Velvet Underground – ”Venus in Furs (1967)

Sex kan vara nära förbundet med makt. Det har vi sett alldeles för många exempel på. Särskilt män verkar ha en fallenhet för att blanda ihop de två. Men själva akten är också känslig för maktspel. Allt ifrån rena övergrepp, till att den ena vill mer och den andra mindre, till svartsjuka och smutskastning efteråt. Det kan förstås vara fint och oproblematiskt också.

BDSM kan ses som ett medvetet sätt att hänge sig till det här maktspelet och kanske till och med vända på rollerna från livet utanför.

Den här låten kretsar kring sadomasochism och är inspirerad av kortromanen Venus in Furs av Leopold von Sacher-Masoch (1870).

”Kiss the boot of shiny, shiny leather
Shiny leather in the dark
Tongue of thongs, the belt that does await you
Strike, dear mistress, and cure his heart

Severin, Severin, speak so slightly
Severin, down on your bended knee
Taste the whip, in love not given lightly
Taste the whip, now bleed for me”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s