Man hade sagt oss att detta var världens modernaste osänkbara skepp (Mikael Wiehe)

Den här veckan lägger jag ut låtar som på något sätt refererar till historiska personer, historiska platser, historiska epoker, historiska företeelser eller historiska händelser. Lägg gärna till dina egna låtar på temat i den gemensamma spellistan som du hittar här

Mikael Wiehe – ”Titanic (andraklasspassagerarens sista sång)” (1978)

Fartyget Titanic sjönk den 12 april 1912 efter att ha krockat med ett isberg i norra Atlanten. Den exakta dödssiffran är lite oklar, men över 1500 personer omkom. En stor orsak var att det inte fanns livbåtar så det räckte.

Wiehe beskriver de sista timmarna ombord på fartyget innan det sjunker. Berättaren beskriver fartygets, och sin egen undergång, artigt och utan bitterhet. I texten bjuds passagerarna bland annat på ett gratis glas champagne och fartygsorkestern spelar ”Närmare Gud till dig” (det senare en välkänd Titanic-legend).

I Wiehes version blir Titanic också en symbol för vår tid, med civilisationen som ett sjunkande skepp.

”Det började som en skakning på nedre däck
Det fyllde oss väl mer med häpnad än med skräck
Vi förstod inte riktigt orsaken till
att fartyget sprungit läck
Man hade sagt oss att detta var världens modernaste
osänkbara skepp”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s