Han är min soldat, någonstans i Sverige (Ulla Billquist)

Den här veckan lägger jag ut låtar som på något sätt refererar till historiska personer, historiska platser, historiska epoker, historiska företeelser eller historiska händelser. Lägg gärna till dina egna låtar på temat i den gemensamma spellistan som du hittar här

Ulla Billquist – ”Min soldat” (1940)

Det här var en av beredskapsårens populäraste melodier. Den gavs ut i juni 1940, då andra världskriget pågick för fullt. Sverige drogs ju aldrig in i kriget på allvar men vid den här tidpunkten visste ingen vad som skulle hända. Det ger en extra dimension till texten, kommer soldaten ens tillbaka hem igen?

”Min fästman han var modelejon, dandy, charmör,
kan hända för min skull, jag är svag just därför.
men nu är den tiden länges’en förbi,
jag såg på hans fotografi.

Hans skor är för stora och hans mössa för trång,
hans byxor för smala och hans rock är för lång,
men det gör det samma för han är min soldat,
någonstans i Sverige.”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s