Oh, shelve your western dreams (Morrissey)

Den här veckan koncentrerar vi oss på våra favoritartisters sämre ögonblick i studion. Alltså låtar som är ganska skitdåliga. Men det får gärna vara underhållande fiaskon!  Lägg gärna till dina egna låtar på temat i den gemensamma spellistan som du hittar här

Morrissey – ”Bengali In Platforms” (1988)

Den här är mer i avdelningen ”sorgliga misslyckanden”…

Det gör ont när gamla hjältar faller. Morrissey har på senare år öppet, i både tal och handling, visat sitt stöd för partiet For Britain. Han har bland annat burit partiets pins och T-shirt i offentliga sammanhang. Ledaren för For Britain har bland annat benämnt islam som religion som ”evil” och vill ha så låg invandring som möjligt för att värna den brittiska kulturen.

Under 90-talet bemöttes Morrissey av frågor om sin politiska läggning och eventuella rasism. Framför allt baserat på två låtar: ”Bengali in platforms” och ”National front disco” . Han och hans många fans slog förnärmade ifrån sig kritiken med att detta bara var berättelser om enskilda individer. I första fallet handlar det om en immigrant från Indien som har svårt att passa in i England och i det andra om en ung man som dras in i högerextrema kretsar. Jag, som själv var ett stort fan vid den tiden, lät mig lugnas av dessa förklaringar.

Men i ljuset av hans senare utspel så blir dessa låtar problematiska, rader som ”life is hard enough when you belong here” och ”England for the english” får en otäck klang…

Om inte Mozzie hade skyltat med det så, också i sin musik, hade jag gärna blundat för hans politiska åsikter. Men nu går det inte. Och ”Bengali in Platforms” blir ett riktigt bottennapp i hans karriär…

Slutligen. Jag tror att Morrisseys konst är större än honom själv och jag kommer alltid att älska många av hans och Smiths sånger. Men, inte denna…

”Bengali in platforms
He only wants to embrace your culture
And to be your friend forever
Forever

Bengali, Bengali
Bengali, Bengali
Oh, shelve your Western plans
And understand
That life is hard enough when you belong here”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s