Genre: Murder ballad (Nick Cave & The Bad Seeds)

Den här veckan utforskar vi olika genrer. Det kan vara både genrer som finns (som blues) och egna påhittade genrer (som fruktlåtar). Lägg gärna till dina egna låtar på temat i den gemensamma spellistan som du hittar här

Nick Cave & The Bad Seeds – Stagger Lee (1996)

Mördarballaden är en subgenre av den traditionella balladen och den handlar om mord och ofta våldsam, ohygglig död. Genren lever och frodas i vår tid men har också gamla rötter.

Som ett exempel på genren väljer jag att fokusera på Stagger Lee (har också kallats Stack-a-lee, Stagolee, Stack O’Lee eller Stacker Lee).

Mr. Stagger Lee har färdats en lång väg innan han hamnade hos Nick Cave. Med en modernt ord skulle vi kunna kalla honom för en vandringssägen. Legenden om honom har förändrats och anpassats till den tid den artist som tolkat honom levt i.

Den fiktiva legenden har sitt ursprung från åren kring 1900 bland den svarta befolkningen i USA. Det var då det först började sjungas folksånger om honom.

”Legenden berättar att Stagger Lee, en lång, snygg, ond, svart man, förlorade sin Stetson-hatt i ett parti kortspel mot Billy Lyons. Lyons anklagade Lee för att ha fuskat, varpå Lee drog sin revolver och sköt Lyons till döds, trots att Lyons knäböjande bad om nåd för sin frus och två barns skull.” (Wikipedia)

Troligtvis bygger legenden om Stagger Lee på en verklig person. Lee Sheldon som blev dömd för mord på Williams Lyons i St Louis, Missouri 1895.

Legenden om Stagger Lee har sedan återberättats av artister som Lloyd Price, Muddy Waters, Johnny Cash och Bob Dylan.

Och så Cave förstås med sin patenterade svarta humor. Här finns tydliga homoerotiska undertoner (om än extremt våldsamma) hos den stenhårde Stagger Lee. Antagligen skulle den här versionen ha placerat Cave själv i finkan vid tiden för legendens födelse.

”I’ll stay here till Billy comes in, till time comes to pass
And furthermore I’ll fuck Billy in his motherfucking ass.”
Said Stagger Lee.

I’m a bad motherfucker, don’t you know?
And I’ll crawl over fifty good pussies just to get one fat boy’s asshole,
Said Stagger Lee.”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s