We can reach our destination but we’re still a ways away (R.E.M.)

Den här veckan lägger jag ut låtar som på något sätt har en koppling till The Byrds. Det funkar med ganska långsökta kopplingar också, bara det finns en motivering som håller. Lägg gärna till dina egna låtar på temat i den gemensamma spellistan som du hittar här

R.E.M – ”Driver 8” (1985)

R.E.M. är ett band som jag har följt ända sedan jag började lyssna på musik på allvar. ”Out of time” var min första CD-skiva. Sedan ville jag ha allt. Och det var de tidiga albumen som fascinerade mig mest. Det fanns något mystiskt och ”murrigt” där som fick igång mig.

Tidigt i sin karriär fick R.E.M. ofta höra att de lät som The Byrds. Peter Buck spelade också på samma typ av 12-strängade gitarr som Roger McGuinn. Men de tröttnade själva på jämförelsen. Så här sa Peter Buck i en intervju i The Guardians 1983:

”I probably listen to people that stole from the Byrds more often than the Byrds. I’ve got one Byrds album, and it’s the one that doesn’t sound anything like them – Sweetheart of the Rodeo – because I love Gram Parsons. The Byrds are OK, but none of us ever paid much attention to them.”

Men gissa vem som dök upp som inbjuden gäst på en konsert på Capitol Theatre 1984? Se klippet nedan.

På samma konsert spelade R.E.M. ”Driver 8” som skulle komma med på Fables of the Reconstruction 1985. Det är en av mina stora favoriter med gruppen.

Kopplingen till Byrds borde vara tydlig nu! För säkerhets skull lägger jag upp live-klippet med ”Driver 8” i kommentaren.

”The walls are built up stone by stone
The fields divided one-by-one
And the train conductor says
”Take a break, Driver 8, Driver 8, take a break
We’ve been on this shift too long”

And the train conductor says
(Driver 8) ”Take a break, Driver 8, Driver 8, take a break
We can reach our destination
But we’re still a ways away”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s